top of page

Wat is Segmentale therapie?

 

  Segmentale therapie, ook bekend als Reflexologie, gaat ervan uit dat alle lichaamsdelen verbonden zijn door de zenuwbanen in het hele lichaam. Zowel organen als spieren, huid, zenuwweefsels, botten, kapsels, banden en bloedvaten

kunnen per segment via massage worden geprikkeld.

   De term ‘segmentale relatie’ betekent dat er een relatie en

interactie bestaat tussen ingewanden, huid, spier- en skelet-

stelsel.Deze relatie is gebaseerd op de innervatie (de invloed

van zenuwen op organen). Dit betekent dat een zenuw een weefsel innerveert wanneer uiteinden van deze zenuw zich in dat weefsel bevinden en zenuwimpulsen van of naar het weefsel kunnen overbrengen.

 Segmentale innervatie betekent dat vanuit één ruggenmerg-segment via één wortel een bepaald deel van de huid, het skelet, de spieren en ingewanden wordt geïnnerveerd.

     Alle lichaamsdelen die bij die ene ruggenmergwortel behoren vormen tezamen het segment ook wel reflexzone. Structuren binnen zo’n segment hebben via zenuwwegen onderling invloed op elkaar.

    Doordat het lichaam is onderverdeeld in segmenten/reflexzones die in verbinding staan met de klieren, bloedvaten, zenuwen,spieren, organen en andere lichaamsdelen, betekent dit dat de uitgevoerde massage-prikkel een uitwerking heeft in het gebied dat vanaf het embryo-fase een segmentale relatie heeft met het huid- en bindweefsel dat geprikkeld wordt bij een massage.

    Bijvoorbeeld een functiestoornis ontstaat in een orgaan en deze stoornis bereikt via een zenuwprikkel het ruggenmergwortel dan kan deze prikkel zijn uitwerking hebben op alle lichaamsdelen binnen het betreffende segment.

   Door met verschillende technieken en grepen deze segmenten op basis van segmentale innervatie te behandelen, wordt het zelfhelende vermogen van het lichaam geactiveerd en het natuurlijke evenwicht hersteld, zowel lichamelijk als psychisch. Blokkades en verstoringen in het lichaam worden opgespoord en behandeld. Dit geeft een ontspannend, helend, verzachtend of (zeer) stimulerend effect, afhankelijk van de soort behandeling

    Segmentale therapie werkt bij:

  • Maagklachten

  • Astma

  • Problemen met urogenitaal systeem

  • Nierklachten

  • Spijsverteringsproblemen

  • Leverproblemen

  • Rugklachten

  • Chronische klachten

bottom of page