top of page

Triggerpoints Therapie 

Wat is een triggerpoint?

      Simpel gezegd is een triggerpoint een punt in een spier met een kramptoestand. Druk je op dit punt, ofwel triggerpoint, dan krijg je pijn die zowel lokaal als afgeleid kan zijn. Afgeleide pijn komt bij triggerpoints veel voor en deze kramptoestand in de spier heeft gevolgen in andere delen van het lichaam.

Dit komt doordat:
•    Triggerpoints de spiervezels verkorten, waardoor er spanning komt in naastliggende gewrichten en spieren. Dit veroorzaakt pijn, stijfheid, knakken en kraken.
•    Triggerpoints verzwakken spieren en kunnen druk uitoefenen op zenuwen en bloedvaten. Dit kan tintelingen, koude lichaamsdelen of uitstralende pijn veroorzaken.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

   Een triggerpoint bevindt zich in een spier. Het is een kramptoestand die wordt veroorzaakt door het aanspannen van de spier. Door overbelasting of uitputting blijven delen in de spier aangespannen. Een deel van de spier is hierdoor verkort. De oorzaak? Er is te weinig energie in de spier voor ontspanning van de sarcomeren die de werkelijke contracties mogelijk maken. Een triggerpoint verergert dit tekort aan energie in de spier en zal daarom niet vanzelf verdwijnen. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Zo kan een triggerpoint ‘groeien’ en groter worden wat weer kan zorgen voor triggerpoints in andere spieren (secundaire en satelliet triggerpoints). Daarom is het belangrijk om tijdig triggerpoints te behandelen, zodat het lichaam weer snel optimaal kan functioneren.

    Triggerpoints kunnen door verschillende factoren in spieren ontstaan. Vaak heeft het te maken met overbelasting door bijvoorbeeld een verkeerde houding, herhaaldelijke bewegingen, stress en zware inspanningen. Onderbelasting, te weinig lichaamsactiviteit en coachsurfing. Ze kunnen overigens ook het gevolg zijn van vallen, schokken, botsingen en medische ingrepen. De ontstane triggerpoints spelen meestal ook een rol bij de meer ‘chronische’ aandoeningen zoals bijvoorbeeld RSI/KANS, migraine en een whiplash.

Welke klachten veroorzaken triggerpoints?

   De klachten die triggerpoints veroorzaken zijn ontzettend uiteenlopend. Sommige klachten zijn heel duidelijk, omdat ze op één plek in het lichaam voor pijn zorgen. Andere klachten zijn vager en diffuus. Ze treden bijvoorbeeld op ‘willekeurige plekken’ in het lichaam op en een duidelijke oorzaak of bepaald punt waar de pijn vandaan komt, is niet aan te wijzen. Vaak vallen die laatste pijnklachten onder afgeleide pijn.

Afgeleide pijn

   Afgeleide pijn wordt het omschreven als dof, scherp, stekend en/of brandend. Soms wordt er ook gesproken over een doof gevoel of andere gevoelssensaties. Meestal is de afgeleide pijn in perifere richting van de triggerpoint te voelen. De pijn kan echter ook lokaal (bij ongeveer 10% van de gevallen) en centraal afgeleid (bij ongeveer 5% van de gevallen) voelbaar zijn.

Hoe behandel je triggerpoints?

   Triggerpoints zijn een soort verstoppingen in de spiervezels. Massage is nodig om de triggerpoints als een soort spons leeg te knijpen. Massage dient langzaam te gebeuren, want de spons moet ook de tijd krijgen om zich weer vol te zuigen met goede stoffen en zuurstof. Langzame massage stimuleert het best de plaatselijke bloedcirculatie. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen zo weer goed in de hele spier komen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De spieren kunnen zich zo herstellen en weer goed ontspannen.

bottom of page